keitetyn_sammakon_syndrooma_tyostajatar

Keitetyn sammakon syndrooma | Työuupumuksen syntyminen

Olet saattanut kuulla tarinan siitä miten sammakko hyppää pois kuumasta kattilasta tai jää kattilaan kun lämpötila nousee tarpeeksi hitaasti. Kuulemasi tarina on voinut muuttua matkalla kuten niillä on tapana. Tutkin tarinaa tarkemmin ja löytämieni tietojen mukaan legenda on täysin virheellinen.

 

Se kuvaa kuitenkin osuvasti työuupumuksen syntymistä:

 

 

Legenda keitetyn sammakon syndroomasta

1) SKENAARIO: Jos lämpötila kuumenee hitaammin kuin 0,02 celsiusastetta minuutissa: sammakko sopeutuu, pysyy kattilassa ja kuolee veden kiehuessa. Sammakko on käyttänyt kaiken energiansa sopeutuakseen, kunnes sillä ei ole enää energiaa hypätä pois.

2) SKENAARIO: Jos lämpötila kohoaa yhtään nopeammin: sammakko hyppää heti pois kattilasta ja pelastaa itsensä.

 

Keitetyn sammakon syndroomalla pyritään viittaamaan henkiseen uupumukseen. Keitetyn sammakon syndrooma aiheutuu tilanteissa, joissa tuntee olevansa loukussa, mutta jatkaa tilanteen sietämistä kunnes palaa loppuun. 1800-luvulla tehdyt kokeet osoittivat, että sammakot eivät yrittäneet paeta vähitellen kuumennettua vettä. Nykyaikaisten tieteellisten lähteiden mukaan väitetty ilmiö ei ole todellinen. 

 

Vuonna 1995 Harvardin yliopiston biologi Douglas Melton sanoi: “Jos laitat sammakon kiehuvaan veteen, se ei hyppää pois. Se kuolee. Jos laitat sen kylmään veteen, se hyppää ennen kuin se lämpenee.” Myös National Museum of Natural Historyn matelijoiden ja sammakkoeläinten kuraattori George R. Zug hylkäsi ehdotuksen sanomalla, että “Jos sammakko pääsisi ulos, se varmasti pääsisi ulos.” Vuonna 2002 Victor H. Hutchison, eläkkeellä oleva Oklahoman yliopiston eläintieteilijä sanoi, että “Legenda on täysin väärä! Kun vesi lämpenee noin 2 °F (noin 1 °C) minuutissa, sammakko muuttuu aktiivisemmaksi yrittäessään paeta ja lopulta hyppää ulos, jos pystyy.”

 

Mutta miten tämä keitetty sammakko liittyy työhön ja mahdolliseen työuupumukseen?

 

 

Keitetyn sammakon syndrooma – tarinan hyödyntäminen

Haastavissa tilanteissa sopeutuminen on yksi tapa selviytyä.

 

Keitetyn sammakon syndrooma näkyy työpaikoilla ja perhe- sekä ystävyyssuhteissa. Se tapahtuu usein väistämättä myös henkisesti väkivaltaisissa suhteissa epävakaan henkilön kanssa.

 

Haastavan työtilanteen muuttuessa pikkuhiljaa, pyrimme usein sopeutumaan tai emme edes huomaa muutosta.

 

Kun haastava työtilannetta on kestänyt liian kauan, olemme usein käyttäneet kaiken energiamme sopeutumiseen eikä meillä ole enää voimia pelastaa itseämme. Uuvumme. Emme jaksa nousta sängystä enää uuteen työpäivään ja jäämme sairaslomalle. Usein tämä sairasloma menee täysin levätessä ja voimia kerätessä ja niin pitääkin.

 

 

Mikä avuksi keitetyn sammakon syndroomaan

Uupumisen tunnistaminen ei ole aina helppoa.

 

Ensin voi olla väsymystä, joka ei tunnu poistuvan edes lepäämällä. Pidemmälle edetessään uupumus kuitenkin oireilee monella eri tavalla. Se voi näyttäytyä esimerkiksi mielenkiinnon menettämisenä ja kasvavana kyynisyytenä.

 

Uupumuksen oireet sekoittuvat myös helposti fyysisiin ongelmiin, jotka on suljettava pois tai hoidettava. Siksi lääkärikäynti on alkuvaiheessa tärkeää.

 

Tärkeintä on huomata olevansa haastavassa työtilanteessa, kuulostella omia voimavarojaan ja keskustella tilanteesta.

Suositttelen lukemaan seuraavaksi: Milloin tarvitaan työnohjausta

 

Jos tunnistat olevasi kuin sammakko kuumenevassa vedessä, on hyvä tulla tietoiseksi myös mitä voit tehdä muuttaaksesi tilannetta.

 

#1 Etäisyys kuormittavaan tilanteeseen

Sairaslomalla voidaan katkaista tilanteen paheneminen, jolloin vasta myös palautuminen pääsee käynnistymään.

 

Uupumus usein vääristää kokemuksia itsestämme ja maailmasta negatiiviseen suuntaan. Tarvitset välimatkaa, jotta pääset tarkastelemaan asioita ja tuntemuksia rauhassa. On tärkeää saada katkaistua tilanne ennen kuin asiat etenevät siihen pisteeseen, ettei olosuhteiden korjaaminenkaan enää auta.

 

#2 Lepo

Parasta mitä voit tehdä toipumisen alussa on nukkua.

 

Sinun tulisi antaa itsellesi lupa nukkua niin paljon kuin nukuttaa ja saada siihen järjestymään aikaa. Koeta kaikesta huolimatta silti säilyttää jonkinlainen vuorokausirytmi. Kun huomaat, että nukkumisen tarve alkaa pikkuhiljaa vähentyä, voit siirtyä aktiivisiin palautumisen keinoihin kuten rauhallinen liikunta.

 

Monet uupuneet ovat ylikierroksilla ja nukkuminen ei onnistu tai se on katkonaista. Näistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

 

#3 Mieti mikä on siulle tärkeää

Toipumista tutkittaessa on huomattu, että oman elämän arviointi ja asioiden tärkeysjärjestyksen tarkistaminen on toipumisen elementti, jota ei voi ohittaa. Usein oma terveys ja hyvinvointi nousee listalla ylemmäs.

 

Saatat huomata, että olet päätynyt ristiriitaan itsesi ja työsi kanssa monilla eri tavoilla: et enää tunne voivasi tehdä työtä riittävän hyvin, saatat kipuilla asiakkaiden tarpeiden ja työpaikan tulospaineiden välillä tai ilmapiiri on muuttunut painostavaksi. Samaan aikaan omassa elämässä voi tapahtua muutoksia, jotka vaativat nyt oman huomionsa.

 

#4 Mieti mihin voit vaikuttaa

Muutoksia tarvitsee tapahtua usein monella tasolla, jotta uupumus väistyisi eikä toistuisi uudelleen.

 

Ensin sinun kehon ja mielen tarvitsee rauhoittua ja palautua lähemmäs normaalia. Toiseksi sinun tarvitsee tarkistaa omia ajattelu- ja suhtautumistapojasi. Tämä voi olla  epämukavaa ja tuntua vaikealta, mutta ammattilaiset osaavat auttaa sinua.

 

Työnohjauksesta voi olla sinulle suurta hyötyä kun opettelet tarkastelemaan omia tapojasi ja pyrit tekemään pieniä muutoksia.

 

Myönteiset ominaisuudet kuten tunnollisuus, tarkkuus, kiltteys ja empaattisuus voivat olla myös uupumukselle altistavia sudenkuoppia. Omia rajoja voi kuitenkin aina harjoitella ja vahvistaa, jotka tuovat lisää luottamusta selviytymiseen.

 

Elämässämme on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Sen sijaan on tärkeämpää keskittyä asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa.

 

Voisit pitää ilmaisesta viikkotavoitepohjasta, joka on ladattavissa täältä!

 

Voit kirjoittaa ylös kaikki asiat, jotka sinua turhauttavat tällä hetkellä ja joihin kaipaat muutosta. Kun lista on valmis, ympyröi ne asiat, joille voit itse tehdä jotain. Tämän jälkeen pääset miettimään konkreettisia muutosaskeleita seuraavassa kohdassa.

 

#5 Konkreettiset muutokset

Kun pyrimme muuttamaan tilannetta, täytyy miettiä mitä on itse valmis tekemään toisin. Joistain asioista täytyy luopua, jotta saisi tilalle jotain muuta.

 

Tavoitteita tekemällä hahmottuu mitä kohti ollaan menossa ja välitavoitteita laittamalla kokonaisuus on hallittavissa ja tuntuu saavutettavalta.

 

Tavoitetta tehdessä pidä mielessä, että sen tulee olla SMART:

  • S – selkeästi määritelty
  • M – mitattavissa
  • A – aikaan sidottu
  • R – realistinen
  • T  – tavoittelemisen arvoinen

 

Mikä olisi ensimmäinen pieni askel kohti tavoitettasi?