Ryhmätyönohjaus
Ryhmätyönohjaus
Monissa työyhteisöissä työporukka on suurin ja kantavin voimavara.
Miten teillä menee?
Voimme lähteä tukemaan sitä mikä toimii, jotta työilmapiiri paranee entisestään.
Joskus työilmapiiri voi olla myös tulehtunut. Työntekijöiden väsymys alkaa silloin vaikuttamaan työtehtävien lisäksi myös muihin asioihin.
Tutkimusten mukaan parhaissa työpaikoissa työntekijät tietävät mitä he ovat tekemässä, mihin suuntaan organisaatio on menossa ja miten oma päivittäinen työrooli tai panos vaikuttaa yhteisiin tavoitteisiin.
Kaikki organisaatiot ovat erilaisia ja tavoittelevat erilaisia asioita.
Työnohjausten tavoitteiksi voi nousta esim. yhteisten tavoitteiden selkeyttäminen, työntekijöiden jaksamisen tukeminen, tiimin vahvistaminen, ammatillisen oppimisen kehittäminen tai työn sujuvuuden parantaminen.
Jos ette ole varma minkälaista tukea työyhteisössänne tarvitaan, tutkitaan asiaa yhdessä.
Ryhmätyönohjaus räätälöidään tilaajan toiveiden mukaisesti ohjattavia kuunnellen. Toisinaan tilaajan ja ohjattavien toiveet työnohjauksen suhteen voivat olla erilaiset. Keskustellaan niistä silloin avoimesti.
Miten ryhmätyönohjaus käynnistyy?
Ryhmätyönohjaus käynnistyy teidän yhteydenotostanne.
Yhteydenotossa voitte kertoa:
- Mikä sai teidät etsimään työnohjaajaa juuri nyt?
- Minkä kokoinen teidän työryhmänne on?
- Mihin asioihin kaipaatte työnohjausta tällä hetkellä?
Alkukartoituksen jälkeen teemme 1-3 kerran määräaikaisen sopimuksen, jos koemme minun olevan oikea henkilö työnohjaamaan työyhteisössänne.
Usein ryhmätyönohjaukset aikataulutetaan toteutuvaksi 3-4 viikon välein eli noin kerran kuukaudessa. Ryhmätyönohjaukset ovat kestoltaan 1,5h. ellei toisin sovita. Ryhmätyönohjaukset toteutetaan helposti myös etänä sinne, missä olette.
Mihin ryhmätyönohjaus vaikuttaa?
Ryhmätyönohjauksessa yhteiset tavoitteet saavat selkeyttä, työtehtävät ja roolit jäsentyvät, muutoskyky ja oppiminen lisääntyvät ja työskentely sujuu helpommin.
Ratkaisu- ja voimavarakeskeisenä työnohjaajana tavoitteeni on työntekijöiden ajattelun kehittäminen ratkaisukeskeiseen suuntaan, työntekijöiden voimavaroja hyödyntäen.
Työntekijöiden päästessä jakamaan omia kokemuksiaan, heidän oman työn hallinnan tunne vahvistuu ja sisäinen varmuus lisääntyy.
Ryhmätyönohjaus antaa mahdollisuuden oppia myös muilta ryhmäläisiltä. Työilmapiirin parantuessa sairaslomat ovat vähentyneet. Työn laadun ja tehokkuuden parantuesssa myös asiakastyytyväisyys parantuu.
Ratkaisut voivat löytyä työnohjauksen kautta nopeammin ja lähempää kuin voisi uskoa!
Työnohjauksessa lähdemme pohtimaan ja testaamaan uusia toimintatapoja ja ajatusmalleja. Työnohjauksessa ammatillinen kasvu on väistämätöntä, kun omia toiminta- ja ajatusmalleja osataan tarkastella uusista näkökulmista.
Työstään innostuneet ja sitoutuneet työntekijät vähentävät huomattavasti vaihtuvuutta.
Ryhmätyönohjaukseen osallistuvat
Työnohjausta voidaan hyödyntää kaikilla toimialoilla työntekijän ammattista tai tehtävästä riippumatta.
Työnohjaus soveltuu kaikille, jotka haluavat oppia ja kehittyä työssään.
Ryhmätyönohjaukseen osallistuvat voivat myös työskennellä eri tiimeissä, mutta samankaltaisissa tehtävissä. Työnohjausryhmässä voi sovitusti olla myös saman alan ammattilaisia eri työpaikoilta.
Autan mielelläni selkeyttämään, mikä olisi parhain työskentelymuoto teidän tilanteeseenne.
Työnohjausta on perinteisesti käytetty sosiaali- ja terveysalalla. Nykyään työnohjaus on vakiintunut laajasti niin yksityisellä, julkisella kuin kolmannellakin sektorilla.