Karoliina Kosmaa

Hei, hienoa kun löysit tänne! Otetaan tuoreet kahvit ja tutustutaan paremmin. Voin aloittaa!

 

Olen työskennellyt ohjaustyössä sosiaalialalla vuodesta 2012, jolloin valmistuin sosionomiksi (AMK) ja hypähdin Valviran listoille alanvaihtajana luovalta puolelta. Löydät lisätietoa tältä sivulta.

 

Opiskelen tällä hetkellä töiden ohella työnohjaajaksi ja työnohjaukset ovat opiskelijahintaisia opintojeni loppuun saakka 11/2023. Olen myös mukana Suomen migreeniyhdistyksen toiminnassa, heillä on teemavuotena 2023 työhyvinvointi. Kannattaa seurata!

 

Tukikohtani on Jämsän sydämessä, Himoksen laskettelurinteiden syleilyssä. Teen valtaosan työnohjauksistani etänä ja valmistumisen jälkeen entistä enemmän. Etätyönohjauksien toteutuksessa etätyötila Jämsä Tehdas on ollut upea ilmestys Jämsän keskustaan!

Kurkistus kulissien taakse

Valmistaudun etätyönohjaukseen monin eri tavoin. Kurkkaa videolta mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin näemme toisemme lähettämäni videolinkin kautta!

 

Valtaosa etänä toteutuvista työnohjauksistani tapahtuu tällä hetkellä Jämsän sydämessä, etätyötilassa Jämsä Tehdas. Voit lukea heidän sivuiltaan myös minusta enemmän ja miksi Jämsä on minulle erityisen tärkeä. Hyppää artikkeliin tästä.

Säännöllinen työnohjaus tulisi olla kaikkien saatavilla ja kuulua työntekijöiden työhyvinvoinnista ja ammatillisesta kehityksestä huolehtimiseen.

Kiireisten työpäivien aikana ei usein ehdi pysähtyä miettimään syvällisiä: miksi jokin työasia tehdään tietyllä tavalla, mikä auttaisi ahdistavaan työtilanteeseen, miksi asiakas/työkaveri/alainen/esimies käyttäytyy erikoisesti tai miten asioita voisi tehdä toimivammin?

 

Työnohjaus on näitä pysähtymisiä varten. Sinua varten.

 

Työnohjaus ei ole vain ongelmatilanteisiin vaan myös niiden ehkäisyyn.

Työnohjausta etänä sinnne, missä olet

Harvat asiat menevät työpaikalla juuri niin kuin haluaa. 

 

Työyhteisö on täynnä erilaisia persoonia, joiden kanssa työskentelyn tulisi sujua ammatillisen aikuismaisesti. 

 

Erilaisten persoonien lisäksi joudumme työpaikoilla kohtaamaan vaihtuvia vaatimuksia ja erilaisia rooleja sekä odotuksia, jotka nousevat usein sekä työyhteisöstä että asiakkailta. Vaadimme myös usein itseltämme liikoja. 

 

Töissä tapahtuvien tilanteiden lisäksi meitä kuormittaa toisinaan henkilökohtaiset asiat, jotka vievät voimia työpäivistä. Kun lisäämme yhteiskuntamme ihannoiman suorituskeskeisyyden ja ripauksen henkilöstövajetta niin soppa on valmis.

 

Bon appétit! 

Miten tuen sinua työnohjaajana

Tuen sinua löytämään ratkaisuvaihtoehtoja sinun työtilanteeseen. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi sinulla. Tämän vuoksi on tärkeää, että löydämme juuri sinulle sopivia ratkaisuja.

 

Olen vierelläsi kun testaamme ja työstämme ideoitasi yhdessä.

 

Käytän mielelläni työnohjauksissa jotakin kättä pidempää. Se on työnohjauksen aikana usein minun fläppitaulu tai whiteboard. Kirjoitan tai piirrän niihin keskustelumme lomassa esim. kaavioita tai janoja hahmottaaksemme tilannettasi eri tavoin.

 

Sinulla tulee olemaan myös pääsy tekemiini verkkomateriaaleihin, joita voit hyödyntää tilanteesi mukaan työnohjauskertojen välissä ja työnohjausmatkamme jälkeen.

 

Sinun kiinnostuksen ja työnohjaustilanteen sopivuuden mukaan hyödynnän kuvataidepainotteista työnohjausta myös etänä. Materiaaleina etätyönohjauksessa on silloin esim. sinulta jo löytyvät erilaiset kynät, paperit ja sakset. Sinun ei tarvitse hankkia mitään materiaaleja, vaan työstämme niiden materiaalien pohjalta, jotka sinulla jo on. Se voi olla pala tulostuspaperia ja kuulakärkikynä.

 

Taide on voimakas viestintäväline. Taideilmaisun avulla voidaan tutkia tunteita ja uskomuksia, vähentää stressiä, ratkaista ongelmia ja ristiriitoja sekä lisätä sinun kokonaisvaltaista hyvinvointia. Työnohjauksen aikana abstraktien kuvien tekeminen voi auttaa sinua ilmaisemaan jotakin, joka voisi olla vaikeaa ilmaista vain sanallisesti. Voit myös saada uusia ajatuksia ja ideoita kuvataidepainotteisen työnohjauksen avulla.

 

Kuvataidepainotteinen työnohjaus ei vaadi sinulta minkäänlaista taiteellisuutta. Lopputulos ei ole koskaan arvioinnin kohteena vaan tutkimme tekemisen aikana esille nousseita ajatuksiasi. Ohjaan usein käyttämään yksinkertaisia muotoja. Jos pystyt piirtämään epätasaisia ympyröitä ja viivoja, tulet pärjäämään upeasti!

 

Olen Suomen työnohjaajat ry:n (STOry) opiskelijajäsen ja noudatan heidän eettisiä periaatteita.

Taustani

Olen esimies ja Valviran laillistama sosionomi (AMK, 2012). Suoritin esimiestyön ammattitutkinnon esimiestöiden ohessa ja valmistun ratkaisu- ja voimavarakeskeiseksi työnohjaajaksi (STOry) 2023.

 

Olen työskennellyt ulkomailla esimiehenä 20 hengen asiakaspalvelutiimissä. Vastuullani oli suomalaisen asiakasyrityksen ensimmäinen Suomen ulkopuolinen tiimi, joka kasvoi nopeasti esimiestehtävieni aikana viidestä työntekijästä kahteenkymmeneen.

 

Työskentelin ulkomailla myös HR Business Partnerina. Vastasin useamman tiimin rekrytoinnin alkuvaiheesta. Olin ensikontakti ja tuki yrityksessä aloittaville suomalaisille, jotka muuttivat maahan. Toimin työntekijöiden ja esimiesten tukena työhyvinvoinnin näkökulmasta sisältäen yksilö- ja ryhmäohjauksia sekä kriisitilanteiden sovittelua.

 

Ulkomailla perustamani yrityksen kautta tein sosiaaliohjauksia ja taidepainotteisia kursseja englanniksi. Englanninkielisinä lisäkoulutuksina CBT, depression, anxiety and crisis counselling.

Sosiaalialalla ja yhdistyksissä olen tehnyt töitä lasten-, nuorten-, aikuisten ja vanhusten parissa:

  • perhekodissa ohjaajana huostaanotetuille lapsille
  • etsivässä nuorisotyössä
  • freelancerina: oppilaitosten interaktiiviset päihdeluennot
  • aikuissosiaalityössä sosiaalitoimessa
  • kotihoidon ohjaajana
  • projektin vetäjänä: saattohoitopotilaille koulutettuja vapaaehtoisia

 

Ennen sosiaalialalle kouluttautumista kuvataidekoulu ja visuaalisen markkinoinnin opinnot sekä sisustusartesaaniopinnot vahvistivat voimakkaasti luovaa puoltani. Hyödynnän luovia menetelmiä työnohjauksessa asiakkaiden kiinnostuksen mukaan. 

 

Vapaaehtoistyönä olen ohjannut narsismin uhrien kriisiryhmää.

 

Tällä hetkellä olen Suomen migreeniyhdistyksen toiminnassa mukana. Migreeni on merkittävästi elämää ja työntekoa haittaava sairaus etenkin 15–49-vuotiaiden naisten ikäryhmässä. Se on erityisesti työikäisten sairaus, joten sen kustannukset yhteiskunnalle ovat suuret. Blogissani lisää kirjoituksessa Kaikkien etu on hyvinvoiva ja toimiva työyhteisö.

Asiakaspalautteita

"Oivalsin Karoliinan työnohjauksessa, että minulla on paljon vahvuuksia mitä minun kannattaa työelämässä jatkokehittää ja hyödyntää, esimerkiksi joissain asioissa omalla henkilökohtaisella kokemuksella saan hyvää pelisilmää tilanteeseen!"
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Hoitoala
"Omaan unelma-ammattiin valmistuminen oli jännittävää ja erityisesti loppuunpalamisen jälkeen unelmatyöpaikka kauhistutti. Pärjäänkö? Jaksanko? Pystynkö? Sain Karoliinan kanssa etsittyä vastaukset näihin kysymyksiin jo lyhyessä ajassa. Minä pärjään, jaksan ja pystyn!"
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Hoitoala
"Työnohjaus peilasi mun omaa tilannetta ja huomasin helpotuksen määrän kasvavan kun sain tukea tilanteeseen. Asiat sai myös omassa mielessään järjestykseen ja se päänsisäinen kaoottisuus rauhoittui."
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Esimies | Ravintola-ala
"Iso plussa etänä toteutettavasta työnohjauksesta - oli tosi helppoa! Laitoin vaan läppärin keittiön pöydälle eikä mun tarvinnut matkustaa erikseen mihinkään ja kuitenkin videon välityksellä näimme toisemme."
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Hoitoala
"Etätyönohjaus antaa todella paljon vapauksia: ei tarvitse erikseen lähteä mihinkään, siinä säästää ajan lisäksi kustannuksissa ja omassa jaksamisessa. Siinä meni 2 min. kun kävelin meidän neukkariin..! Olen ollut todella tyytyväinen enkä muuttaisi mitään! Aika ehkä vain menee liian nopeasti, mutta onhan sitäkin tärkeä rajata."
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Esimies
"Työnohjauksen avulla löysin vahvuuksia joita en tiennyt omistavani. Opin myös kohtaamaan paremmin erilaisia pettymyksiä ja vastoinkäymisiä työssäni, joita tulee jatkossakin väistämättä vastaan."
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Yrittäjä
"Työnohjaus on avannut omaa ajatusmaailmaa. Kun saa purkaa omaa työtilannetta ja toinen osaa kysellä oikeita kysymyksiä takaisin. Saa rauhassa purkaa toisen kanssa mitkä asiat painaa mieltä ja toisella voi olla erilainen näkökulma asiaan. Tämä kaikki tuo helpotusta!"
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Esimies
"Ihanaa kun työnohjauksessa keskitytään just siihen omaan työhön ja työalueeseen. Saa järjestystä ja ulkopuolista näkökulmaa varsinkin puolueettomalta osapuolelta."
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Hoitoala
"Karoliinan työnohjaus on täynnä empatiaa, oivalluksia ja onnistumisen kokemuksia, joiden avulla työelämän taakat on kevyempi kantaa."
TYÖNOHJAAJA JÄMSÄ
Asiakaspalaute
Hoitoala
Etätyönohjaus.

Olemmeko luodut toisillemme? Se selviää kokeilemalla! Pitkään työnohjausprosessiin ei tarvitse heti sitoutua. Koeaikamme on sovitusti 1-3 kertaa.