TYÖNOHJAUS SOSIAALI- JA TERVEYSALALLA, SOTE TYÖNOHJAAJA

Työnohjaus sosiaali- ja terveysalalla

Työnohjaus voi olla sinulle sosiaali- tai terveysalan ammattilaisena erittäin tärkeä tuki. Työsi on usein vaativaa ja on luonnollista, että tarvitset välillä tilaa ja aikaa pysähtyä pohtimaan omaa jaksamistasi ja ammatillista kehittymistäsi.

 

Työnohjaus voi tarjota juuri tämän tilan, jossa voit turvallisesti käsitellä työhösi liittyviä haasteita ja löytää uusia näkökulmia.

 

Työnohjaus tarjoaa sinulle arvokasta tukea mm. 

  • ammatilliseen kehittymiseen
  • kuormituksen hallintaan
  • omien rajojen tunnistamiseen
  • eettisten haasteiden käsittelyyn
  • palautumisen vahvistamiseen
  • tiimi- ja yhteistyön parantamiseen
  • työhyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseen
  • uusien työtapojen omaksumiseen

 

Työnohjaus tukee sinun työhyvinvointia ja jaksamista sote-alan ammattilaisena.

 

Työnohjaus vahvistaa resilienssiäsi ja palautumiskykyäsi sekä parantaa työn laatua. Tämä kaikki tukee sinua tekemään työsi parhaalla mahdollisella tavalla ja samalla huolehtimaan omasta hyvinvoinnistasi.

 

Käydään vielä tarkemmin läpi, mitä nämä kaikki pitävät sisällään.

 

Emotionaalisen kuormituksen hallinta

Työssäsi kohtaat usein ihmisiä, jotka ovat vaikeissa elämäntilanteissa, sairastavat tai tarvitsevat muuta tukea. Tämä voi olla hyvin raskasta ja on tärkeää, että sinulla on paikka, jossa voit purkaa näitä tunteita.

 

Työnohjaus antaa sinulle mahdollisuuden käsitellä vaikeita tunteita, jotta et joudu kantamaan niitä yksin.

 

Ammatillinen kehittyminen

Työnohjaus tukee sinua myös kehittymään ammatissasi. Se on paikka, jossa voit pohtia, mitä haluat oppia ja miten voit kehittää itseäsi vielä paremmaksi ammattilaiseksi.

 

Saat mahdollisuuden reflektoida työtäsi, saada palautetta ja löytää uusia, tehokkaampia tapoja toimia.

 

”Oivalsin Karoliinan työnohjauksessa, että minulla on paljon vahvuuksia, mitä minun kannattaa työelämässä jatkokehittää ja hyödyntää, esimerkiksi joissain asioissa omalla henkilökohtaisella kokemuksella saan hyvää pelisilmää tilanteeseen!” | Asiakaspalaute, hoitoala

 

Eettisten haasteiden käsittely

Työssäsi kohtaat varmasti tilanteita, joissa joudut pohtimaan vaikeita eettisiä kysymyksiä.

 

Saatat miettiä, mikä on potilaan tai asiakkaan parhaaksi ja kuinka toimia silloin, kun resurssit ovat rajalliset.

 

Työnohjaus antaa sinulle tilaisuuden pohtia näitä kysymyksiä ja ryhmätyönohjauksessa yhdessä toisten ammattilaisten kanssa. Tämä voi helpottaa päätöksentekoa ja vahvistaa varmuuttasi näissä tilanteissa.

Sinua voisi kiinnostaa: Työnohjaus sosiaalityössä

 

 

Työhyvinvoinnin ja jaksamisen tukeminen

Työssäsi jaksaminen on tärkeää.

 

Työnohjaus auttaa sinua tunnistamaan omat voimavarasi ja rajasi, mikä on avainasemassa pitkän uran ja hyvinvointisi kannalta.

 

Tämä on avainasemassa siinä, että voit tehdä työtäsi hyvin ja samalla huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.

 

Työnohjauksessa voit pohtia, miten pidät huolta itsestäsi ja löydät tasapainon työn ja muun elämän välillä.

 

”Omaan unelma-ammattiin valmistuminen oli jännittävää ja erityisesti loppuunpalamisen jälkeen unelmatyöpaikka kauhistutti. Pärjäänkö? Jaksanko? Pystynkö? Sain Karoliinan kanssa etsittyä vastaukset näihin kysymyksiin jo lyhyessä ajassa. Minä pärjään, jaksan ja pystyn!” | Asiakaspalaute, hoitoala

Talentian sivuilta löytyy heidän näkemykset siitä, miten sosiaali- ja kasvatusalalla kaikilla tulisi olla oikeus työnohjaukseen.

 

”Hoitoalan työntekijät potevat usein riittämättömyyden tunteita ja pohtivat riittävän hyvän hoidon määritelmiä. Työnohjauksen avulla selkiintyy, mistä erilaiset tuntemukset ja ajatukset johtuvat. Tämä lisää ymmärrystä omaa työtä kohtaan ja parantaa jaksamista. Työnohjaus voi auttaa työyhteisöä tunnistamaan voimavarojaan ja ohjaamaan niitä hyötykäyttöön.” todetaan TEHYn lehdessä.

 

Tiimityön ja yhteistyön parantaminen

Olet varmasti huomannut, kuinka tärkeää hyvä tiimityö on sosiaali- ja terveysalalla.

 

Työnohjaus voi auttaa sinua ja tiimiäsi toimimaan entistä paremmin yhdessä.

 

Kun viestintä sujuu ja kaikki ymmärtävät toisiaan paremmin, yhteistyö tiimissä paranee ja tämä näkyy myös asiakkaiden tai potilaiden saamassa hoidossa ja palvelussa.

 

 

Uusien työtapojen omaksuminen

Sosiaali- ja terveysalalla asiat kehittyvät jatkuvasti ja uusia työmenetelmiä otetaan käyttöön.

 

Työnohjaus voi auttaa sinua sopeutumaan näihin muutoksiin ja löytämään tapoja hyödyntää uusia menetelmiä omassa työssäsi.

 

Tämä helpottaa työn tekemistä ja voi parantaa työsi laatua.

 

 

Resilienssin ja palautumiskyvyn vahvistaminen

Työnohjaus voi myös auttaa sinua vahvistamaan resilienssiäsi eli kykyäsi palautua vaikeista tilanteista.

 

Työssäsi kohtaat usein haastavia tilanteita ja on tärkeää, että pystyt toipumaan niistä ja jatkamaan eteenpäin. Työnohjaus tarjoaa tukea ja työkaluja tähän.

 

”Karoliinan työnohjaus on avannut omaa ajatusmaailmaa. Kun saa purkaa omaa työtilannetta ja toinen osaa kysellä oikeita kysymyksiä takaisin. Saa rauhassa purkaa toisen kanssa, mitkä asiat painaa mieltä ja toisella voi olla erilainen näkökulma asiaan. Tämä kaikki tuo helpotusta!” | Asiakaspalaute, esihenkilö

 

Vuorovaikutustaitojen kehittäminen

Koska työsi on ihmisläheistä ja vuorovaikutusta vaativaa, työnohjaus voi auttaa sinua kehittämään vuorovaikutustaitojasi.

 

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opit kuuntelemaan vielä tarkemmin, viestimään selkeämmin tai käsittelemään konflikteja rakentavasti. Kun vuorovaikutus sujuu, myös työ tuntuu mielekkäämmältä ja tulokset paranevat.

 

 

Laadun parantaminen

Työnohjaus auttaa sinua ennen kaikkea kehittämään työtapojasi ja parantamaan työn laatua.

 

Kun sinä voit hyvin ja koet saavasi tukea työssäsi, se heijastuu usein suoraan siihen, miten hoidat ja palvelet potilaita tai asiakkaita.

 

Työnohjaus voi auttaa sinua löytämään tapoja tehdä työstäsi entistä turvallisempaa ja laadukkaampaa.

 

 

 

YHTEENVETO

 

Työnohjaus on siis arvokas työkalu, joka tukee sinua kokonaisvaltaisesti monin tavoin. Se auttaa sinua kohtaamaan työsi haasteet, kehittymään ammatillisesti ja ennen kaikkea voimaan hyvin omassa työssäsi.

 

Työnohjaus auttaa sinua kohtaamaan työsi vaatimukset ja kehittämään itseäsi ammattilaisena, jotta voit tehdä työsi parhaalla mahdollisella tavalla ja samalla huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.

 

Työnohjaus tarjoaa sinulle sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena arvokasta tukea emotionaalisen kuormituksen hallintaan, ammatilliseen kehittymiseen sekä eettisten haasteiden käsittelyyn.

 

Se edistää tiimityötä, yhteistyötä, auttaa uusien työtapojen omaksumisessa, vahvistaa resilienssiäsi ja palautumiskykyäsi, sekä parantaa työn laatua ja asiakasturvallisuutta.

 

Työnohjaus tukee sinun työhyvinvointia ja jaksamista sote-alan ammattilaisena.

 

Lue seuraavaksi: Onko sinulla hyvä ja toimiva työyhteisö?