Kun työkaveri vaikenee – miten kohdata mykkäkoulu työpaikalla?
Jos olet joskus ollut tilanteessa, jossa työkaveri vaikenee täysin – ei vastaa viesteihin, katsoo ohi tai välttelee keskustelua – tiedät, miten hämmentävältä ja epämukavalta se voi tuntua. Tällainen tilanne ei ole harvinainen työpaikoilla ja vaikka sitä ei aina nimellä kutsuttaisikaan, ilmiö tunnetaan mykkäkouluna.
Mykkäkoulu voi herättää sinussa monenlaisia tunteita kuten turhautumista, epävarmuutta, pettymystä tai jopa vihaa.
Mykkäkoulu voi tuntua myös hyvin henkilökohtaiselta ja saatat ajatella ”Mitä minä olen tehnyt väärin?” ”Miksi tuo ei puhu minulle mitään?”
Miksi mykkäkoulua ilmenee työelämässä?
Mykkäkoulu on joillekin tapa reagoida vaikeaan tilanteeseen, jossa tunteet kuohuvat mutta sanoja ei löydy.
Kyse voi olla suojautumisesta. Ihminen voi vetäytyä, koska ei koe oloaan turvalliseksi tai ei tiedä, miten ilmaista itseään rakentavasti. Joskus se voi olla myös vallankäyttöä – tiedostamatonta tai tietoista. Tällöin hän pyrkii hallitsemaan tilannetta tai toista osapuolta.
Mykkäkoulun taustalla on tunnekokemus ja henkilön käytöksen vuoksi mykkäkoulun vaikutukset ovat usein laajat.
Taustalla voi olla mykkäkoulua pitävän avuttomuuden tunne ja hän voi ajatella, miten ”Mikään mitä sanon ei kuitenkaan vaikuta.” Hän voi kokea, että on jo yrittänyt kaikkensa, mutta mikään ei ole auttanut. Tällöin mykkäkoulu voi olla myös yritys olla pahentamatta tilannetta.
Kun puhe loppuu, tulkinnat alkavat ja se voi johtaa noidankehään, jossa molemmat osapuolet vetäytyvät yhä syvemmälle.
Miten mykkäkouluun kannattaa reagoida?
Emme voi koskaan täysin hallita sitä, miten toinen käyttäytyy, mutta meillä on valtaa vaikuttaa siihen, miten itse toimimme.
Kun kohtaat työpaikallasi mykkäkoulua, voit pysähtyä miettimään seuraavia:
Onko tilanne sellainen, johon voit itse vaikuttaa?
Toisen reaktio voi liittyä hänen omiin haasteisiin, mutta voit omalla avoimella ja ymmärtävällä käytöksellä auttaa häntä keskustelemaan tilanteesta.
Onko ympäristö riittävän turvallinen avoimeen keskusteluun?
Psykologinen turvallisuus on edellytys sille, että vaikeista asioista voidaan puhua. Minkälainen tunneilmapiiri teidän työyhteisössä on? Onko siellä mielestäsi turvallista puhua asioista vai voisiko sen eteen vielä tehdä yhteisesti töitä?
Voiko yhteyttä vielä rakentaa rauhallisesti ja empaattisesti?
Usein yhteyden rakentaminen on mahdollista tietyin edellytyksin. Kun maltamme kuunnella, annamme toiselle tilaa ja yritämme saada yhteyttä ilman kovia vaatimuksia, joiden tulisi välittömästi täyttyä – olemme oikealla tiellä.
Myös työnohjaus voi olla vaihtoehto, jolla voidaan alkaa rakentaa kestävämpää yhteistyötä työpaikoilla.
Konkreettisia keinoja mykkäkoulun kohtaamiseen
Jos haluat yrittää purkaa tilannetta, voit kokeilla näitä viittä askelta:
- Rauhoita oma reaktiosi.
Kun toinen vetäytyy, omat tunteesi voivat leimahtaa turhautumisen myötä. Pidä huolta omasta rauhallisuudestasi – se auttaa säilyttämään yhteyden. Hengittele hitaasti ja palauta mieleen, miten mykkäkoulu on hänen reaktionsa tilanteeseen, jonka hän kokee äärettömän tukalaksi.
- Osoita ymmärrystä ilman painetta.
Toinen ei välttämättä ole valmis puhumaan välittömästi, mutta se ei tarkoita, että mykkäkoulu olisi pysyvää. Voit sanoa esimerkiksi: ”Huomaan, että tämä tilanne tuntuu sinusta vaikealta. Olen valmis keskustelemaan, kun sinusta tuntuu sopivalta.”
- Kysy uteliaasti, älä oleta.
Sen sijaan että päätät toisen puolesta mitä hän mahtaa ajatella, voit kysyä: ”Onko jokin erityinen asia, joka tässä tilanteessa painaa?” Tai: ”Voinko tehdä jotain, mikä helpottaisi sitä, että voitaisiin jutella tästä?”
- Salli myös hiljaisuus.
Hiljaisuus ei tarkoita epäonnistumista. Se voi olla merkki siitä, että hän yrittää prosessoida omia vaikeaksi kokemiaan ajatuksia ja niiden aiheuttamia tuntemuksia. Ole kärsivällinen. Mutta muista työyhteisössä ollessasi, että tämä ei ole ammatillista käytöstä eikä voi sen vuoksi jatkua loputtomiin.
- Aseta tarvittaessa rajat.
Jos mykkäkoulu jatkuu pitkään tai toistuu, on tärkeää viestiä selkeästi: ”Ymmärrän, että tämä tilanne on vaikea, mutta toivon, että voimme etsiä yhdessä ratkaisua.” Jos keskusteluyhteys ei avaudu, voi olla tarpeen ottaa mukaan esihenkilö tai ulkopuolinen henkilö, esimerkiksi sovittelija tai työnohjaaja.
Yhteys voi rakentua uudelleen
Mykkäkoulun ei tarvitse päättyä ikuisen ystävyyden alkuun eikä tarvitsekaan. Mutta jo se, että yksi osapuoli pysähtyy ja yrittää ymmärtää tilannetta uudella tavalla, voi olla ensimmäinen askel eteenpäin.
Sinun ei tarvitse hyväksyä puhumattomuutta, mutta voit valita olla sillanrakentaja.
Vaikenemisen takana on usein tunne, joka ei ole saanut tilaa tulla näkyväksi. Joskus pienikin rauhallinen lähestyminen voi avata jotain uutta. Ja vaikka et saisi heti vastausta, olet tehnyt osasi yhteyden rakentamiseksi.