TYÖNOHJAUS ETÄNÄ, SOTE-AMMATTILAISET

8 syytä miksi lukeminen tekee meille hyvää

Etsitkö uusia keinoja, miten ylläpitää hyvinvointiasi? Monet meistä etsivät. Haluamme aina voida vielä hieman paremmin ja on upeaa, että haluat tehdä asioita hyvinvointisi eteen! Käydään läpi, miten eri tavoin lukeminen tekee meille hyvää.

 

Koska olet viimeksi lukenut tai kuunnellut kokonaisen kirjan? Ei se mitään, jos siitä on vierähtänyt tovi. Erilaiset kiireet ja velvollisuudet vievät usein huomaamattamme aikaa, myös siitä meille kuuluvasta omasta ajasta.

 

Se on normaalia.

 

Nyt sinun on viimeistään aika priorisoida taas itseäsi, jos koet hyvinvointisi olevan koetuksella! Näkyykö jaksamisesi työpaikalla tai töiden jälkeen kotona? Okei. Miten saisit seuraavan 48h aikana itsellesi järjestettyä hieman omaa aikaa? Jää pureskelemaan asiaa.

 

Käydään sillä aikaa läpi lukemisen ihanat, ja monesti unohdetut, hyödyt!

 

Lukeminen parantaa muun muassa keskittymiskykyä, vähentää stressiä, lisää kriittistä ajattelua ja empatiaa, auttaa arjen hallinnassa ja lukemisen avulla tutustuu uusiin ihmistarinoihin sekä saa jopa pidennettyä ikää.

 

 

1. Lukeminen on hauskaa ja viihdyttävää

Kuten sosiaalinen media, jonka koukussa kiinteästi olemme, myös kirjat voivat olla äärimmäisen koukuttavia, viihdyttäviä ja hauskoja. Kun löytää omat kirjallisuuden genret, jotka sytyttävät -se on menoa.

 

Silloin ei malta lopettaa äänikirjan kuuntelemista tai lukemista, ja onneksi kodin askareet eivät haittaa äänikirjojen maailmassa.

 

Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan kotitöiden tekeminen kirjan kuuntelun aikana kannattaa.

 

Huotilaisen mukaan pieni yksinkertainen tekeminen kuten kotityöt tai kävely tai käsityön tekeminen vaikuttaa mahdollisuuteen ottaa vastaan kuulonvaraista materiaalia.

 

 

2. Lukeminen vähentää stressiä

Aivotutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta suosittelee myös lukemaan kirjoja stressin lievitykseen ja päätöksenteon parantamiseen, koska kirjojen lukeminen on aivojen kannalta erikoinen tehtävä: se vaatii pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa.

 

Lukeminen on siis tehokas tapa alentaa stressiä. Tutkimusten mukaan jo kuuden minuutin lukemisen jälkeen syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyä. 

 

Tauon pitäminen velvollisuuksista ja huolista onnistuu monesti kirjallisuudella. Kirjoihin uppoutumalla pääset hetkeksi toisenlaiseen maailmaan, jossa voit unohtaa hetkeksi kaiken muun.

 

Itsensä harhauttaminen huolista toimii joissain tilanteissa paremmin kuin toisissa. Jos koet, että sinulla on toistuva tarve harhauttaa itseäsi samoilta asioilta, on parempi kääntyä ammattilaisen puoleen asian käsittelemiseksi.

 

Työhuolissa voit olla aina minuun yhteydessä.

 

LUKEMISEN HYÖDYT - TYÖSTÄJÄTÄR - lukeminen tekee hyvää

 

 

3. Lukeminen lisää kriittistä ajattelua

Kriittisestä lukutaidosta on tullut yhä tärkeämpi taito samalla, kun virheellisen ja väärän tiedon leviämisestä on tullut yksi nyky-yhteiskunnan suurimmista ongelmista.” sanoo Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Minna Torppa.

 

Torppa muistuttaa miten tekstit eivät avaudu kaikille täsmälleen samalla tavoin. Jokainen värittää lukemansa oman kokemusmaailmansa avulla. Lisäksi tutusta aiheesta kertovat tekstit on helpompi ymmärtää.

Aiemmat tiedot ja kokemukset aiheesta ja kielellinen ymmärrys ovatkin luetun ymmärtämisen tärkeä edellytys.

 

Lukeminen näkyy ihmisestä, ja sillä on suunnattoman paljon positiivisia vaikutuksia.

 

Jotta voi kriittisesti arvioida tekstejä, pitää yhdistellä monenlaista tietoa tekstin eri osista, kuvista ja siitä tilanteesta, missä tai mitä varten teksti on kirjoitettu.” Torppa sanoo ja jatkaa “Pitää arvioida paitsi tekstin sisältöä, myös sitä miksi teksti on kirjoitettu, mikä sen tavoite on, sekä onko lähde luotettava. Tässä vaativassa tehtävässä tarvitaan paitsi monia tietoja ja taitoja, myös uskallusta epäillä.

 

 

4. Lukemisen kautta tutustuu uusiin ihmistarinoihin

Todelliset ihmistarinat antavat usein uusia mittasuhteita omaan tilanteeseen.

 

Tutkimuksen mukaan suomalaisia kiehtovat kertomukset todellisesta maailmasta ja todellisista ihmisistä. Pohjoismaissa äänikirjojen kulutus on Suomen kirjastoseuran mukaan kaikkein suurinta ja uusia äänikirjoja lisätään 300 suomenkielisen teoksen kuukausivauhdilla.

 

Ei ole siis ihme, että me ahmimme elämäkertoja! Nextoryn äänikirjapalvelussa on erillinen otsake “Uusia elämäkertoja”, jossa oli kesällä 2023 mm.

  • Kikka – traaginen elämä
  • Eila Roine
  • Aleksi Oletukseton – erityisyys supervoimana
  • Sinun tähtesi täällä – vuodet tasavallan presidentin puolisona
  • Messi – jalkapallon kuningas
  • Homeäidin päiväkirja
  • Hilkka Ahde – sinisilmäinen optimisti
  • Henkka Aflecht – rikollisesta miljonääriksi

 

Kuuntelin myös Auschwitzin tanssijan (Edith Eger), mikä löytyy myös Nextorysta. Se on pysähdyttävä tarina siitä, mihin mielemme kykenee ja miten ihminen pystyy selviytymään uskomattomista tilanteista.

 

 

5  Lukeminen pidentää ikää

Yalen yliopistossa vuonna 2016 julkaistussa väestötutkimuksessa kävi ilmi, että kirjojen lukeminen pidentää elinikää liki kaksi vuotta niihin ihmisiin verrattuna, jotka eivät lue kirjoja lainkaan. Hengissä säilymisen ”ihmettä” selittävät aivoperäiset kognitiiviset taidot, joita lukeminen kohentaa.

 

Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan lukeminen on erinomaista aivojumppaa.

 

Samaistumme henkilöön, josta luemme. Kun kirjan hahmo juoksee tai potkii palloa, aivoissa aktivoituu jalkojen käyttämiseen liittyviä aivoalueita, vaikka fyysisesti jalat eivät liiku.

 

Huotilainen muistuttaa, että tyhmennämme itseämme, jos tyydymme pelkän somevirran kaltaisiin lyhyisiin tarinoihin. Kirjojen lukeminen voi jopa suojata aivoja Alzheimerin taudilta.

 

Huotilainen ehdottaa kirjojen sekakäyttöä: lukemista ja kuuntelemista. Äänikirjojen maailma suurenee nyt kovaa vauhtia ja monien suomalaisten taskuista löytyy jo kokonainen, itsestään päivittyvä kirjasto!

 

Lue myös: Nextory – kokemuksia äänikirjapalvelusta

 

 

NEXTORY KOKEMUKSIA - lukeminen tekee hyvää

 

 

6. Lukeminen auttaa arjen hallinnassa

Lukutaitoa tarvitaan joka päivä: työpaikoilla, viranomaisten kanssa asioidessa, nettiä käytettäessä, hakemusten teossa, sähköpostiviestinnässä, somessa jne.

 

Lukutaito auttaa jäsentämään ja hankkimaan tietoa eri lähteistä. Ilman lukutaitoa on vaikea pärjätä eteenpäin menevässä digitaalisessa maailmassa.

 

Lukutaito lisää myös luovaa ja analyyttistä ajattelukykyä sekä ongelmanratkaisutaitoa.

 

Lukutaidon taso on monissa tutkimuksissa yhdistetty yleiseen elämässä menestymiseen.

 

Rikosseuraamuslaitoksen julkaisussa Vangit koulutuksessa -selvityksen mukaan (pdf) luku- ja kirjoitusvaikeuksia oli runsaalla 20 %:lla vangeista. Reilu kolmannes vangeista arvioi valmiutensa käyttää tietotekniikkaa olevan huonot tai erittäin huonot ja vain viidesosa vastaajista arvioi ne hyviksi. Myös Ylen Aleksis Salusjärven kolumnissa todetaan, miten vangit auttavat meitä ymmärtämään paremmin huonon lukutaidon seurauksia.

 

 

7. Lukeminen parantaa keskittymiskykyä

Aivotutkija Katri Saarikiven mukaan somesta saatavan nopean mielihyvähakuisuuden ilmiötä selittää se, miksi hidastempoisista asioista nauttiminen käy hankalammaksi. Kun totumme nopeasti mielihyvää tuottaviin ärsykkeisiin, myös toleranssimme ärsykkeille kasvaa.

 

Omaa keskittymiskykyään voi kuitenkin treenata paremmaksi ja huono keskittymiskyky voi johtua monesta eri syystä. Saarikiven mukaan mikään taito ei niinkään katoa, vaan ne unohtuvat tai me priorisoimme toisia kykyjä

 

Kirjan lukeminen tai meditointi saattavat tuntua haastavalta, koska niiden tuoma hyvä olo on hitaampaa kuin esimerkiksi sometykkäyksistä saatava mielihyvä.

 

Paras keino testata omaa keskittymiskykyään on Saarikiven mukaan tarkkailla itseään ja oloaan tehtävässä, joka vaatii pitkäjänteisyyttä.

 

Saarikivi ehdottaa, että jos haluaisi lukea kirjaa, mutta keskittymiskyky ei riitä siihen, kannattaa lukea pikkuhiljaa ja yrittää tunnistaa, miksi kirjaan keskittyminen on hankalaa.

 

 

8. Lukeminen lisää empatiaa

Lukeminen lisää tutkitusti kykyä toisten ihmisten myötäelämiseen ja kaunokirjallisuutta ahmivat aikuiset samaistuvat muita paremmin toisten kokemuksiin.

 

Sen lisäksi että lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja sekä viestintä- ja empatiakykyä, se myös kasvattaa sanavarastoa.

 

Empatiakyvyllä ei aina välttämättä tarkoiteta tunteissa rypemistä samaistuttavan kaverin kanssa, vaan lisäksi ennakointikykyä. Mitähän itse tekisin vastaavassa tilanteessa? Millaisia vaihtoehtoja on? Empatia liittyy ihmisen toiminnan ymmärtämiseen.

 

Ennakointi on ihmiselle olennainen taito, koska se motivoi toimimaan. Kun pystyy suunnittelemaan itse oman toimintansa ja pysymään suunnitelmissa, on palkitsevaa, kun oma suunnitelma toimii.

 

 

Yhteenveto kirjallisuuden positiivisista vaikutuksista

Lukeminen tekee meille hyvää niin monella eri tavalla. On upeaa seurata miten e- ja äänikirjat ovat ottaneet oman voimakkaan jalansijan ja ovat tulleet jäädäkseen, mutta miten saisimme ihmiset lukemaan enemmän?

 

Yhtä järkevää vastausta tähän ei varmastikaan ole.

 

Olemme yhä lukijakansaa, mutta into on hiipumassa. Se on minusta todella huolestuttavaa, vaikka tunnistamme lukemisen positiiviset vaikutukset!

 

Yläkouluiässä lukeminen lakkaa monella kokonaan. Eihän lukeminen yläkouluiässä kovin trendikästä varmaan ole ja some on saanut meistä voimakkaan otteen.

 

Osa löytää onneksi kirjojen pariin takaisin aikuisiällä. Nykyään kirjat ovat muutaman klikkauksen päässä eikä äänikirjapalvelun asiakkuus voisi olla helpompaa! Ei tarvitse enää lähteä kirjaston hyllyjen väliin etsimään sopivaa luettavaa vaan voi selata puhelimesta sopivia kirjoja ja laittaa äänikirjan päälle ja tehdä samalla vaikka kotitöitä.

 

Lukemisen hyötyjä voisi verrata liikunnan hyötyihin!

 

Mitä jos sanoisin sinulle, että minulla on ihmepilleri, joka voisi parantaa sinun keskittymiskykyä, vähentäisi sinun stressiä, lisäisi kriittistä ajattelua ja empatiaa, auttaisi arjen hallinnassa ja oppisit uusia asioita tekemättä fyysisesti mitään. Ihmepillereitä nauttiessasi saisit jopa pidennettyä ikääsi. Ei sivuvaikutuksia. Haluaisitko sellaisen? Niinpä. Joten etsitään sinulle kirja, jonka haluat kuunnella!

 

Lue seuraavaksi: Nextory – kokemuksia äänikirjapalvelusta